Oskar kehittää etätyönä nettipalveluja Ecuadorissa

Koodaus Genero Crew

Generon Oskar Schöldström on esimerkillinen etätyöläinen. Lue, miten etätyöstä voi saada win-win-tilanteen!

 

ETÄTYÖ TOIMII GENEROLLA

Etätyö sopii ennen kaikkea henkilöille, jotka pystyvät organisoimaan ja hoitamaan työtehtävänsä itsenäisesti. Lisäksi etätyöläisen tulee osata kommunikoida muiden toimistolla olevien tiimiläisten kanssa. Generon Oskar Schöldström on esimerkillinen etätyöläinen.

Oskarista parasta etätyössä on työrauha, ja Genero saa Oskarilta puolestaan tehokkaampia työtunteja. Täydellinen win-win-tilanne!

Oskar on työskennellyt Generolla yhteensä kuusi vuotta ja tehnyt tästä ajasta etätöitä jo yli neljän vuoden ajan. Tällä hetkellä Oskar kehittää nettisivuja Ecuadorista käsin. Ennen sitä Oskar oli Vietnamissa ja Ecuadorin jälkeen hän ei itsekään vielä tiedä minne hän päätyy. Tässä Oskarin mietteitä etätyöstä. Haastattelu toteutettiin tietenkin etänä.

 

Osakar Schöldström ja etätyö.jpg

 

Miksi teet etätyötä, ja missä teet etätyösi?

Lähdin Suomesta nelisen vuotta sitten, sillä halusin matkustella, Huomasin, että muualta löytyy Suomea parempia asuinpaikkoja. Suomesta lähdön jälkeen olen käynyt 46 maassa ja työskennellyt ja asunutkin kolmessa. Nyt olen Ecuadorissa, jota olen pitänyt tukikohtanani jo puolitoista vuotta.

Mitä teet työksesi?

Kehittelen pääasiassa nettisivuja WordPress-, Drupal- sekä SysOps- ja DevOps-alustoille.

Kuinka kauan olet työskennellyt Generolla?

Aloitin Generolla opiskeluaikanani eli kuusi vuotta sitten.

DSC02585-1.jpg

 

Minkä pituisia työviikkoja teet etänä?

En työskentele kuukausipalkalla vaan tuntipalkalla, joten palkkani riippuu siitä, kuinka paljon työtä minulle on tarjolla. Useimmiten teen kyllä ihan normaaleja 38 tunnin työviikkoja. Matkustelen paljon. Teen työtä 6-8 kuukauden jaksoissa, jonka jälkeen en ole tavoitettavissa ennen kuin olen taas asettunut aloilleni jonnekin.

Mitä hyvää etätyössä on?

Minulle etätyö mahdollistaa matkustelun, mutta toisille se voi tarkoittaa jotain ihan muuta.

En ole koskaan pitänyt siitä, miten helppoa konttorilla on tulla keskeytetyksi. Kollega voi tuon tuosta nostaa päänsä sermin takaa kysyäkseen jotain. Etätyöstä muodostuu suodatin, joka pakottaa ihmisen keräämään ajatuksensa ja muodostamaan niistä viestin. Kun kirjoitan ajatukseni muistiin, olen usein ratkaissut oman pulmani. Jos minulle esitetään kirjallinen kysymys, voin vastata siihen perusteellisemmin kun minulle sopii, ilman, että ajatuksenkulkuni keskeytyy juuri sillä hetkellä.

Siitä lähtien, kun Generolla siirryttiin etätyömahdollisuuteen, on projektien hallinta mielestäni kehittynyt. Suulliset keskustelut tulee paremmin dokumentoiduiksi, ja enää ei vain automaattisesti oleteta, että jokainen tietää ja muistaa mitä on yhdessä sovittu.

DSC00816-11-1.jpg

Minkälaisia haasteita etätyössä on?

Keskittyminen, kurinalaisuus sekä työmoraali.

Jos et osaa keskittyä ja priorisoida työtehtäviäsi itsenäisesti, et luultavasti ole tehokas etätyössä, ja joku muu joutuu pitämään sinua silmällä. Jos taas et ole kurinalainen, niin saatat jossain vaiheessa lipsua käyttämään oikoteitä, jotka näkyvät työn laadussa. Ilman hyvää työmoraalia et voi mielestäni myöskään olla luotettava etätyöntekijä. Työnantajan tulee pystyä luottamaan panokseesi ja kykyysi saavuttaa deadlinet ilman mikromanageerausta.

Työskenteletkö mieluummin toimistolta vai kotoa käsin?

Työskentelen ilman muuta mieluummin kotoa käsin. Työskennellessäni en tykkää keskeytyksistä. Etänä pystyn selkeästi työskentelemään tehokkaammin, sillä työympäristö on rauhallisempi.

Mitkä ovat tehokkaan etätyöpäivän vaatimukset?

Ennen kaikkea rutiini.  En usko, että työpäivä voi olla tehokas, mikäli tekee vähän sitä sun tätä – täytyy asennoitua omaan etätyöpäivään kuten normaaliin työpäivään toimistolla. Kun työskennellään, ollaan työajalla, ja jos on jotain mitä ei tekisi toimistolla, niin sitä ei myöskään tule tehdä kotona.

2014_1115_09563500-1.jpg

 

Työskenteletkö mieluummin satunnaisia tunteja vai täysiä päiviä?

Työskentelen mieluummin täysiä päiviä. Nousen normaalisti puoli kuudelta, jotta voin olla mahdollisimman hyvin tavoitettavissa suomalaisen työpäivän aikana.

Onko mielestäsi tärkeää, että työnantaja on joustava työn tekemisen paikan suhteen?

Joustavuus on äärimmäisen tärkeää minulle omasta tilanteestani johtuen. Ilman joustavuutta en pystyisi nyt työskentelemään. Yleisemmästä näkökulmasta katsottuna olen sitä mieltä, että työnantajan joustavuus kertoo varsin paljon yrityksestä ja sen fokuksesta. Genero keskittyy tuloksiin, mikä on omasta mielestäni ainoa oikea tapa.

 DSC02718-1.jpg

Miltä työpisteesi näyttää? Työskenteletkö kotona, kahvilassa vai esimerkiksi kirjastossa?

Ihanteellisesti työskentelisin vaatimukseni täyttävästä kahvilasta käsin. Valitettavasti tällaisia ei ole Ecuadorissa, joten olen tottunut työskentelemään kotona.

Kerro vielä lopuksi yleisiä ajatuksiasi etätyöstä?

En usko, että etätyö sopii kaikille. Jos työnantajani luottaa niin paljon minuun, että voin tehdä työtä maapallon toiselta puolelta käsin, on minun vastuuni näyttää, että olen yritykselleni tärkeä resurssi.

Etätyöjärjestely ei myöskään saa olla yksipuolinen – molempien osapuolien tulee olla voittajia. Täytyy muistaa, että moni voisi ottaa paikkani, ja olisi tehtävään varmasti minua varmempi valinta. Jos näytät, että työpanoksesi on suurempi silloin kun saat tehdä työsi omilla ehdoillasi, niin työnantajasikin näkee tämän.

Olen varma, että olen tuntityöntekijänä tehokkaampi. Genero saa palkastani enemmän irti koska työskentelemäni etätyötunnit ovat tehokkaampia kuin toimistolla tehtynä. Kahdessa aikavyöhykkeessä työskentely tuo myös lisäbonuksen: Jos vastuullamme olevalle nettisivulle tapahtuisi jotain, on suurempi osa päivästä katettu kun joku meistä on töissä eri aikoina vuorokaudesta.

2014_0608_03195900-1.jpg

Kiinnostuitko Generosta?

Oskar ja muut Genero Crew:n jäsenet ovat Generolle erittäin tärkeitä, siksi työssä viihtyminen on Generolle sydämen asia. Tässä lisää Generon kulttuurista. Jos työskentely meillä kiinnostaa, tutustu ihmeessä avoimiin työpaikkoihimme!