Heijastuksia elämässä ja kuvissa

Design & Copywriting

Generolla löytyy osaamista moneen lähtöön ja meillä kaikilla on omat vahvuutemme. Minä olen Veera, ja minun vahvuuteni liittyvät erityisesti valokuvaukseen ja editointiin. Yksi omista suosikkisanoistani on heijastus, niin metaforana elämässä kuin peilinä tai valonlähteenäkin. Opiskellessani valokuvausta ja kuvia ottaessani sana on saanut lisää ulottuvuuksia.

Esimerkkejä heijastuksista voisi keksiä loputtomiin. Maisema heijastuu vesistön pinnasta, näemme oman heijastuksemme junan ikkunasta ja kadulla auringon osuessa ikkunoihin näemme, miten niistä heijastuu kuvioita varjon puoleisen rakennuksen seinään. Valokuvaajana sana ja sen merkitys kuvia ajatellen on tullut tutuksi. Valokuvauksen kannalta heijastukset ovat usein olennaisessa osassa kuvaa. Ne voivat tehdä kuvasta paljon mielenkiintoisemman ja niiden avulla voimme tuoda valoa varjoisiin kohtiin. 

Olemme varmasti kaikki nähneet kuvia, joissa peilikuvia ja olemassa olevia heijastavia pintoja käytetään hyväksi valokuvaa otettaessa. Tällä kertaa halusin keskittyä kuitenkin siihen, miten heijastamalla vallitsevaa valoa voi niin sanotusti täyttää liian tummia varjokohtia. Siispä loin pienen asetelman ja otin esimerkkikuvat, jotka havainnollistavat miten heijastaminen käytännössä toimii. Kuvissa vallitseva valo tulee takaviistosta, ja vertailuksi olen käyttänyt valon heijastamiseen A3-kokoista valkoista paperia sekä valokuvauksessa käytettävää isompaa heijastinta, jossa on hopeinen kiiltävä pinta. Myös heijastimen asennolla pystyy vaikuttamaan alaan, jota sillä valaistaan.

Heijastuksia elämässä ja kuvissa 3Kuva 1: lähtökohta, ei heijastinta. Kuva 2: heijastimena valkoinen A3. Kuva 3: iso hopeinen heijastin. Kuva 4: iso hopeinen heijastin eri asennossa.

Kuvassa 1 on lähtökohta, jossa ei ole käytetty heijastinta. Varjot ovat kuitenkin mielestäni liian tummat ja halusin tuoda niihin valoa. Kuvassa 2 asetin valkoisen A3 -kokoisen paperin valonlähdettä vastakkaiselle puolelle. Maljakko on heti huomattavasti vaaleampi myös varjon puolelta. Kuvissa 3 ja 4 käytin isoa hopeapintaista heijastinta, jolloin heijastus on voimakkaampi ja kattaa laajemman alueen. Vaihdoin myös heijastimen asentoa kuvien 3 ja 4 välillä, jolloin taustalle heijastuu vielä enemmän valoa.

Vaikka erot kuvien kesken eivät ole aina suuria, vaikuttavat ne silti huomattavasti kokonaiskuvaan. Aivan kuten elämässäkin, jo pienillä muutoksilla voi muuttaa kuvan tunnelman täysin.