Harjoittelijan päiväkirja: sata kättelyä ja hyvä porukka

Genero Crew

Harjoitteluni alkoi päämäärätietoisen asenteeni ja muutaman onnekkaan sattuman ansiosta. A-lehdillä oli avoinna vaikuttajamarkkinoinnin harjoittelijan paikka. Laitoin hakemuksen vetämään, kun hakuaikaa oli enää hetki jäljellä.

Pariin viikkoon ei kuulunut mitään, joten päätin laittaa perään toisen sähköpostin ja kysyä, miten rekryprosessi etenee.

Sain kuulla, että paikka oli jo täytetty, mutta hakemukseni oli herättänyt kiinnostuksen. Minua kehotettiin kysymään harjoittelupaikkaa Generon johtajalta Sarilta. Tämä on osoitus siitä, että joskus kannattaa laittaa toinen sähköposti perään, vaikka suomalainen mentaliteetti ei meinaisikaan antaa periksi.

Sovimme Sarin kanssa kahvit Ruoholahteen. Juttu luisti hyvin, ja lähdin tapaamisestamme toiveikkain mielin.

Seuraavana päivänä sain toivomani puhelun. Minulta kysyttiin, voisinko aloittaa harjoitteluni jo kahden viikon päästä. Minua alkaa vieläkin hymyilyttää soittoa muistellessani.

Pää pyörällä neukkareista

Saavuin A-lehtitalolle helmikuisena maanantaina. Ihailin heti suuria ikkunoita ja merimaisemia. Ensimmäisenä päivänä tapasin tiimini ja pääsin talokierrokselle. Muistan, että kättelin vähintään sadan ihmisen kanssa (se kuulostaa nykysuositusten valossa vähintään absurdilta). Pääni oli täysin pyörällä eri neukkareista ja käytävistä.

Päällimmäiseksi minulle jäi kuitenkin tervetullut olo ja lämmin kuva A-lehtitalon väestä.

Pidin siitä, että työnkuvani oli alusta asti hyvin laaja. Graafisen taustani ansiosta pääsin mukaan esimerkiksi visuaaliseen sisällöntuotantoon, mikä on kiinnostanut minua jo pitkään.

Yksi tärkeimmistä tehtävistäni oli asiakkaan markkinointisisältöihin liittyvään tutkimusprojektiin osallistuminen. Se oli tosi mielekästä hommaa. Pääsin kokonaisvaltaisesti mukaan prosessin eri vaiheisiin.

Projektissa nousi pinnalle asiakasymmärryksen merkitys. Se, minkälainen data todella auttaa asiakasta kehittämään sisältöjään ja miten tulokset raportoidaan mahdollisimman selkeästi.

Vaihtelua Excelin ja Google Data Studion pyörittämiseen toivat esimerkiksi valo- ja videokuvaukset sekä projektien koordinointi. Harjoittelussani oli mielestäni mainio balanssi strategisen ja operatiivisen työn välillä. Oli mukavaa vaihtelua päästä iltapäivällä tekemään jotain konkreettista, kun oli aamupäivän puurtanut ajatustyön parissa.

Yhteishenki säilyy etänäkin

Muutamassa kuukaudessa ehdin tottua kummallisen hyvin kaikkeen uuteen. Edes korona-ajan tuomat muutokset työntekoon eivät muistu mieleeni dramaattisena käänteenä. Yksi suuri syy oli se, että yhteishenki säilyi hienosti erikoisesta tilanteesta ja etäilystä huolimatta.

Generolla ei maalailtu piruja seinille vaan mietittiin, mitä uusia mahdollisuuksia nykytilanne tuo. Miten asiakkaita pystyttäisiin auttamaan tehokkaasti ja luovasti nykyisissä raameissa?

Yllätyin positiivisesti siitä, miten monen ihmisen kanssa pääsin tekemään töitä ja miten joustavasti minut otettiin mukaan uusiin projekteihin ja eri asiakkuuksiin. Se teki harjoittelustani mielenkiintoisen ja kehittävän.

Mitä jäi käteen?

Yksi tärkeimmistä harjoittelujakson opeista oli viestin tiivistäminen ja vastaanottajan näkökulman muistaminen kaikessa viestinnässä. Tämä korostuu Generolla esimerkiksi sisäisessä viestinnässä, sillä laajan palveluvalikoiman vuoksi ammattilaisia on moneen lähtöön.

Kun pitää mielessä, mitä toinen tietää ja mistä asioista hänen ei edes tarvitsee olla kartalla, kommunikaatio ja prosessit nopeutuvat ja selkenevät. Vaikka tämä saattaa kuulostaa peruskauralta, kaikkialla se ei sitä mielestäni ole.

Tärkein juttu näiden kuukausien aikana on ollut kuitenkin Generon porukka. Vaikka tämä nousee esille varmasti jokaisessa harjoittelijan kirjoittamassa blogitekstissä, sitä ei yksinkertaisesti voi jättää tästäkään pois. Minut otettiin todella lämpimästi vastaan. Generolaisilla on aina aikaa ja kärsivällisyyttä vastata kysymyksiini, vaikka omat aikataulut olisivat painaneet päälle.

Arkisten kommellusten ja kuulumisten vaihtaminen Teams-kahvitteluiden lomassa on piristänyt päiviäni. Käsillä oleva aika onkin kiteyttänyt tärkeän asian. Vaikka työ olisi kuinka mielenkiintoista, yhteishenki ja hyvä porukka merkitsevät vielä enemmän.

 

Valokuva: Katja Reponen

Editointi: Josefin Saarenpää