Apusormia ja robottikissoja – näin koronakeksinnöt muuttavat arkeamme

Muut

Äkillisen kriisin kohdatessa ihminen ja yritys reagoivat suurin piirtein samalla tavoin. Ensin iskee shokki ja epäusko, sitten seuraa selviytymiskamppailu.

Paniikkivaiheesta päästään yli, kun löytyy uusia tapoja sopeutua uuteen normaaliin. Ihmiset keksivät villejä tapoja viettää etävappua, yritykset tekevät nopeita loikkia toisille toimialoille. Innovointi luo uskoa ja toivoa, että tästä selvitään.

Covid Innovations on sivusto, joka kokoaa korona-ajan innovaatiota ympäri maailmaa. Kurkistetaan, miltä pandemia-arki lähitulevaisuudessa näyttäisi näiden keksintöjen valossa:

Eristäytymisen aika on ohi, nyt elämme varovaisuuden aikaa. Olet lähdössä aamulla töihin. Vedät hupparisi vetoketjun kiinni, jolloin ketjussa oleva mikroanturi mittaa kuumeesi ja sykkeesi. Kaikki ok, voit lähteä!

Työmatkan aikana taskussasi kulkee apusormi, jonka 3D-tulostit itse design-yrityksen helpoilla ohjeilla. Avaat sillä näppärästi ovenkahvat ja painat hissinnapit. Mutta hups, nostit kättäsi liian lähelle kasvojasi! Ranteessasi oleva hälytin alkaa piristä.

Siitä selvittyäsi nappaat itsepalvelukioskista take away -kahvin. Hörpit sitä hetken puistonpenkillä. Vieruskaverin kanssa ei tule juuri juteltua, sillä hän istuu eri suuntaan ja välissänne on pleksi.

Kätevää vai pelottavaa? Suojautuminen näkymätöntä vaaraa vastaan on arkeasi, mutta niin on myös uudenlainen huolenpito ja yhteisöllisyys.

Lounastunti häämöttää. Samalla kun mutustat eväitä työpöydän kulmalla, tilaat sovelluksella ruoka-annoksen läheisen sairaalan sairaanhoitajalle. Peukku ja sydän kilahtavat ruudulle kiitokseksi.

Ennen töistä kotiin lähtöä huomaat, että kasvomaskisi ovat lopussa. Kirjaudut palveluun, joka yhdistää sinut vapaaehtoiselle maskin ompelijalle, ja teette treffit lähipuistoon.

Kun palaat kotiisi, se ei näytä tutulta. Se johtuu siitä, että olet saanut kalustetun väliaikaisasunnon vuokrausfirmalta estämään sinua ja puolisoasi uhkaavan ”koronaeron”.

Otat videoyhteyden hoivakodissa asuvaan mummoosi. Iltaasi piristää vanhusten ilo, sillä paikallinen yritys on lahjoittanut hoivakotiin pörröisen ja vilkkaan robottikissan.

Samalla kun yritykset innovoivat pää höyryten asiakkaiden arkea helpottavia – tai jopa hengen pelastavia – ratkaisuja, on asenne monilla nöyrä. Tämän ajan sankareita eivät ole ensisijaisesti brändit vaan yhteisö.

Myös pandemian aikana pätevät periaatteet, joilla yrityksen vastuullisuus saa vastakaikua:

  • vastuullisuudelle on rakennettu pohja jo aikaisemmin
  • yritys ottaa mukaan ulkopuolisia tahoja tekemään hyvää yhdessä
  • tarjotaan kestäviä ratkaisuja kertatempauksen sijaan

Osa Covid Innovations -sivustolla esitellyistä yli 800 innovaatioista on jo todellisuutta, osa konseptitasolla. Arkemme muuttuu varmasti, mutta kuinka paljon, se jää nähtäväksi.